לפני שמתחילים –
פתחנו קבוצה בפייסבוק שמיועדת אך ורק לתרמילאים באלסקה ובמערב קנדה. מוזמנים להצטרף, להעלות שאלות, לחלוק חוויות וסיפורי דרך, לחפש שותפים וכו'. זה הלינק, בואו תצטרפו.
אוקיי, אפשר להתחיל
הרבה חבר'ה חולמים על טיול לאלסקה, רואים סרטים (כן, בעיקר into the wild), קוראים ספרים וחושבים על כמה כיף יכול להיות בראש הר מבלי לראות שום יישוב, כביש, קו חשמל וגדרות. אבל לפני שמגיעים לאלסקה עם התיק הגדול על הגב, מתחילים להתמקח ומחפשים את הגסטהאוס עם הכי פחות ישראלים ועם הכי הרבה שבדיות, יש כמה דברים לגבי טיול באלסקה שכדאי לזכור.
או במילים אחרות – הדברים כאן (בעיקר באלסקה) עובדים קצת אחרת:
אז איפה ישנים?
באלסקה השינה באוהל היא חלק בלתי נפרד מהטיול, ולא רק כחלק מ"טרק גדול" כמו שנפוץ במקומות אחרים בעולם. אם אתם בטרק, אתם מוזמנים להקים את האוהל בכל מקום לאורך המסלול (אלא אם כן צוין אחרת). לעומת זאת, אם אתם רק מחפשים מקום ללילה לאורך מערכת הכבישים של אלסקה, הלינה תהיה כנראה באתרי קמפינג מסודרים. חלק מהאתרים הם בבעלות ציבורית, כלומר מופעלים ע"י סוכנויות ממשלתיות שונות כמו ה-National Parks Service, ה-State Parks או ה-National Forest Service.
אתרי קמפינג בבעלות ציבורית
עלות הלינה באתרים מסוג זה היא בדר"כ בסביבות $10-$25 ללילה לאוהל, אותם משלמים באופן עצמאי (כן, מצפים מכם להיות ישרים ולעשות את המעשה הנכון) בתיבות המוצבות בכניסה לאתרים. בתור תרמילאים, החניונים הציבוריים יהיו בדר"כ יותר זולים ויותר אטרקטיביים.
אתרי קמפינג בבעלות פרטית
הסוג האחר של החניונים הם בבעלות פרטית. בדר"כ הם יהיו יקרים יותר ויציעו שירותים משופרים (מתקנים משודרגים, wifi, חנות מכולת, וכו'), אבל במקרים רבים הם פונים בעיקר לקהל הקרוואניסטים ולאו דווקא לאנשי האוהלים. אתם כמובן מוזמנים לנסות למצוא מקומות לשים את האוהל גם מחוץ לאתרי הקמפינג המסודרים, אבל כדאי שתוודאו טוב טוב שאתם לא מתנחלים למישהו בחצר. החבר'ה באלסקה רגישים לעניין של שטח פרטי, ואם אתם לא רוצים להתעורר עם רובה ציד מול הפרצוף, כדאי לא לעשות את הטעות הזאת.
טוב, אז אני ישן כבר שבועיים באוהל ובא לי להתפנק על מיטה חמה. איפה אני מוצא את זה?
ברוב הגדול של הערים והעיירות יש הוסטלים, בהם אפשר למצוא חדר משותף (Dormitory) ב-$25 ומעלה וחדר פרטי ב-$65 וצפונה (מתאים גם לזוג). ברוב ההוסטלים יש מטבח משותף שאפשר לבשל בו את האוכל שלכם, ובחור שמטייל לבדו ועושה הרבה רעש עם שקיות ניילון ריקות באמצע הלילה.
עוד שתי אפשרויות קצת יותר מקוריות להעביר את הלילה:
Couch Surfing: אתר מיוחד שמפגיש בין אנשים, ומציע מקומות לינה ללא עלות.
WWOOFING: אם את/ה בן אדם חרוץ, אוהב לאכול אוכל אורגני ורוצה לחוות חיים של חקלאי, האתר הזה מציע עבודה בחוות אורגניות (כמה ימים עד כמה שבועות) תמורת לינה ואוכל.
וואלה, הבנתי. ואיך אני מגיע ממקום למקום?
אחד הדברים שמרכז אלסקה לא התברכה בהם זאת תחבורה ציבורית בינעירונית איכותית (לעוד מידע על תחבורה באלסקה).
נכון, יש רכבת שנעה בקו של סוארד => אנקורג' => דנאלי => פיירבנקס, אך היא לא עוברת לעיתים תכופות והיא גם ממש לא זולה. אם אתם רוצים להיות גמישים יותר, יש כמה אופציות אחרות:
קניית רכב
אם אתם מגיעים לטייל באלסקה ובקנדה למשך כמה חודשים, זה בהחלט כיוון שכדאי לשקול. הרכבים לא יקרים במיוחד (כן, ברור שתלוי איזה סוג. אנחנו לא מדברים על לקסוס), הדלק לא עולה הרבה והכבישים נוחים מאוד. בנוסף, חלק מעלות הקנייה תחזור אליכם בזמן המכירה. החיסרון: צריך להקדיש לקנייה ולמכירה הרבה זמן ואנרגיה, ורצוי שתדעו מה אתם קונים.
השכרת רכב
אם הגעתם לאלסקה או למערב קנדה לכמה שבועות, אין לכם יותר מדי זמן לבזבז על קניה ומכירה ועל תיקונים במקרה הצורך, השכרה היא הכיוון המתבקש. גם באלסקה וגם במערב קנדה תוכלו למצוא את כל חברות ההשכרה הבינלאומיות המוכרות, וגם כמה חברות מקומיות ששווה לבדוק. שימו לב שברוב חברות ההשכרה יש מגבלת גיל של 24-25, חלקן מאשרות חריגה לנהגים צעירים אבל תמורת עמלה לא קטנה.
*למידע נוסף על טיול ברכב באלסקה
טיפ של אלופים: את הרכב כדאי להזמין מהארץ, ככה תקבלו מחירים הרבה יותר טובים.
מעבורות
רק כדי לסבך לכם את החיים, המצב של התחבורה בדרום-מזרח אלסקה שונה לגמרי. שם, בגלל שמדובר על עיירות קטנות שנמצאות על איים שונים, יש מעבורות כמעט על בסיס יומי שמחברות בין העיירות ובין האיים. בדרום-מזרח אלסקה אין צורך ברכב שכור, רק הרבה סבלנות וקריאה מדוקדקת של טבלאות זמנים של המעבורות.
סבבה. ואיפה אוכלים?
בכל עיירה קטנה יש סופרמרקט או מכולת קטנה ושם אפשר לקנות אוכל לבישול. בערים הגדולות יושבות גם הרשתות הגדולות באמת, ושם אפשר למצוא הכל, החל מאוכל לכלבים ועד נשק חצי אוטומטי (לא להתלהב: לבעלי אזרחות אמריקאית בלבד).
רוב המסעדות באלסקה לא עושות טוב לכיס של התרמילאי הישראלי הממוצע, אבל תמיד כיף לשתות בירה בסוף היום וכל כמה ימים לאכול איזו פיצה טובה.
בקיצור, אם אתם מעוניינים להוציא כמה שפחות כסף על אוכל, ניחשתם נכון, תבשלו בעצמכם. בהוסטלים יהיו תמיד מטבחים לשימוש עצמי, ואם אתם מתכוונים לישון באוהל לפחות בחלק מהזמן רצוי שתביאו גם קצת ציוד בישול: גזייה או בנזינייה טובה, סיר שמספיק לזוג, סכין, מזלג וקרש חיתוך. כנראה שתשתמשו בהם.
טיפ אחרון של אלופים: אם אתם מתכננים לצאת לאיזורים שמיושבים בדלילות, מומלץ להצטייד במלאי מספיק למספר הימים שתשהו מחוץ לעיר.
שלא יעבדו עליכם
אלסקה ומערב קנדה הן לא כמו שאר המקומות שתרמילאים ישראלים מטיילים בהם. לא (בדגש על 'לא') צריך להתמקח על המחיר של ההוסטל או של המונית (זה גם לא יעזור לכם), וחבל לדמיין שסתם מנסים להוציא ממך כסף – זה נכון שמוציאים ממך כסף, אבל הם מוציאים את זה מכולם ולא רק ממך.
בכל מקרה, ברצינות: הרוב המוחלט של האנשים בהם תתקלו הם אנשים ישרים, נחמדים וידידותיים, ובנוסף להכל, באלסקה ובקנדה איכשהוא עדיין יש לנו, הישראלים, שם טוב.
בחיאת דינאק, תעשו טובה ותתנהגו כמו בני אדם, תעשו חיים, תשאירו נקי ותיהנו מהנופים.
קריאה נוספת
אלסקה למטייל העצמאי: כמה זמן כדאי לטייל, כמה עולה טיול לאלסקה, ועוד כמה דברים שכדאי לדעת.