השכרת רכב – מידע כללי
כמה נקודות חשובות בכל מה שקשור ספציפית לתחבורה במהלך טיול לאלסקה: קודם כל, החבר'ה באזורים האלו של צפון אמריקה אוהבים את הרכב שלהם (בדרך כלל טנדר של 4 טון עם טריילר מאחורה ועם כלב ליד הנהג), ולא אוהבים לשלם עבור תחבורה של מישהו אחר.
התוצאה היא שתחבורה ציבורית באלסקה היא פשוט לא ממש אופציה, חוץ מכמה מקרים בודדים. רוב הכבישים מתוחזקים במצב טוב (אין צורך ברכב 4×4 בקיץ), אבל מכיוון שהעונה היחידה שאפשר לבצע עבודות בכביש היא הקיץ, אפשר וצריך לצפות לעיכובים מדי פעם – במיוחד בכבישים של פנים היבשת באלסקה, לכיוון פיירבנקס או יוקון.
יש כמה כבישי עפר שלא כדאי לוותר עליהם, אבל רצוי מאוד לקחת את הזמן כשנוהגים בהם – גם בשביל שיהיה אפשר להנות מהנוף, אבל גם בשביל שיהיה אפשר לשים לב לבורות בכביש (במיוחד אחרי גשמים).
מחירי דלק
דלק בקנדה יהיה יותר יקר מאשר באלסקה. גם בתוך אלסקה עצמה יש הבדלים משמעותיים, כשהמחירים הנמוכים בדר"כ יהיו בערים (אנקורג', פיירבנקס) והגבוהים בעיירות המבודדות יותר (איכשהו השיאנית היא כמעט תמיד קורדובה).
היתרונות בהשכרת רכב
אם אתם מתכננים טיול עצמאי לאלסקה או למערב קנדה, השכרת רכב היא הפתרון המושלם: לא צריך לתכנן את הטיול בהתאם ללו"ז של מישהו אחר, אפשר לעצור מתי שרוצים ואיפה שרוצים, והרכבים בדר"כ באיכות סבירה פלוס. גם באלסקה וגם ברוקיס הקנדיים אפשר למצוא את כל חברות ההשכרה המוכרות – הרץ, באדג'ט, אוויס וכו' – לכולן יש נציגויות בשדה התעופה, ככה שאפשר לאסוף את האוטו ישר כשיורדים מהמטוס.
הבעיה עם חברות מהסוג הזה היא שאף אחת מהן לא מאשרת נהיגה על דרכים לא סלולות (חלקן מציינות ספציפית שאסור ללקוח לקחת את הרכב לדרכים לא סלולות, חלקן מציינות שהביטוח לא חל על הדרכים האלה). מכיוון שיש כמה דרכי עפר שבהחלט לא כדאי לוותר עליהן (בעיקר מקארת'י ודנאלי) – זה משאיר שתי אפשרויות. או שנוסעים בכל זאת, מאוד-מאוד בזהירות, ולוקחים סיכון גדול של נסיעה בלי ביטוח (לדעתנו, מאוד לא מומלץ), או שמוצאים חברה אחרת שכן מאפשרת נהיגה בדרכי עפר.
יש כמה חברות כאלה, אבל צריך לקחת בחשבון שאלו חברות קטנות יחסית, המחיר שלהן יהיה יותר יקר ויכולת השירות שלהם (במקרה תקלה) נמוכה יותר מאשר השירות שתקבלו בחברות הגדולות.
עדיף להשכיר בקנדה או בארה"ב?
השכרת רכב בקנדה עולה יותר מאשר השכרה בארה"ב, ובדר"כ גם חבילת הביטוחים וההטבות שמקבלים במסגרת ההשכרה תהיה קצת פחות אטרקטיבית. יש שתי אפשרויות להתמודד עם זה: לשכור בארה"ב ולעבור לקנדה (קצת יותר מדי בוג'ראס לטעמנו, אבל יש חבר'ה שעושים את זה), או לקבל את זה ולהמשיך הלאה בחיים.
השכרה מהארץ או דרך חברת ההשכרה בחו"ל?
ללא ספק בכלל, השכרה מהארץ תהיה הרבה יותר זולה. חלק גדול מההבדל נובע מעניין הביטוח: בארה"ב הביטוח הוא על הנהג עצמו, בניגוד למה שקורה אצלנו כשהביטוח נעשה על הרכב. המשמעות היא שנהגים אמריקאים בדר"כ לא צריכים לקנות ביטוח, בעוד שגרינגוס כמונו צריכים לשלם תוספת יפה.
לנציגויות של חברות ההשכרה בארץ יש כמעט תמיד דילים מצויינים שמאפשרים השכרה במחיר טוב, וכוללים ברוב המקרים גם הרבה צ'ופרים כמו ביטוחים, ביטול השתתפות עצמית, נהג נוסף חינם וכן הלאה – שווה לבדוק ולהזמין מראש.
שייט במעבורות
Alaska Marine Highway היא החברה שמפעילה את שירות המעבורות באלסקה. המעבורות הן לא שירות תיירותי אלא אמצעי תחבורה שתושבים רבים תלויים בו. מהסיבה הזאת, המעבורות בדר"כ לא מאיטות או עוצרות ליד קרחונים או בעלי חיים ימיים – מקסימום, הקפטן יזרוק איזה מילה ברמקולים אם הוא רואה משהו מעניין. מצד שני, המחירים יחסית לא רעים, אפשר להעלות את הרכב למעבורת, וגם אם המעבורות לא עוצרות בשביל לצלם נופים, הן עוברות בכמה מהמקומות הכי יפים באלסקה.
יש כמה קווים עיקריים – בין וויטייר לואלדז ולקורדובה (קו שחוצה את פרינס וויליאם סאונד), ולאורך "המעבר הפנימי" בין בלינגהאם בוושינגטון לסקאגווי בדרום מזרח אלסקה. יש גם מעבורות לקודיאק, לאיים האלאוטיים ולעוד כמה מקומות, ובערך פעם בחודש יש גם מעבורת שיוצאת מוויטייר ומגיעה עד וושינגטון. הבעיה העיקרית היא שהמעבורות בקיץ מתמלאות במהירות, ולכן רצוי מאוד מאוד (מאוד) להזמין מקומות כמה שיותר מוקדם, בעיקר אם אתם עם רכב.
חברת המעבורות של בריטיש קולומביה נקראת BC Ferries, וגם היא מפעילה רשת של מעבורות בתדירות די גבוהה בין ונקובר, העיירות לאורך החוף, והעיירות לאורך החופים המזרחיים של האי ונקובר. חלק מהמעבורות (למשל המעבורות בין ונקובר לויקטוריה) מציעות שיוטים קצרים יחסית, ואחרות פועלות על קווים ארוכים יותר, ומציעות גם תאי שינה.
טיסות פנים
מכיוון שיש הרבה מאוד מקומות באלסקה שלא מחוברים למערכת הכבישים, לפעמים אין ברירה אלא לקחת טיסות מקומיות במטוסים קלים (לעתים קרובות מדובר במטוס ימי). רוב האנשים בוחרים לטוס בטיסות מקומיות כמה שפחות בגלל המחיר, אבל יש מקומות כמו למשל שמורת קטמאי שכדי להגיע אליהם פשוט חייבים לטוס (או לקחת שייט). בחלק מהעיירות יש גם קווים סדירים של אלסקה איירליינס שבהם עושים שימוש במטוסי סילון ולא רק במטוסים קלים.
כמעט בכל עיירה יש חברת Air Taxi מקומית שמציעה טיסות במטוסים קלים ליעדים בסביבה הקרובה.
שתי החברות הבולטות שמפעילות טיסות פנים לטווחים ארוכים יותר בתוך אלסקה:
Ravn Alaska – עברו פשיטת רגל אבל נמכרו והתחילו לפעול מחדש בסתיו 2020.
רכבת
הרכבת באלסקה היא אפשרות מעניינת, אבל בעיקר בתור אטרקציה ולא בתור צורת תחבורה שאפשר לבנות עליה טיול. באזור דרום-מרכז אלסקה (אנקורג' וכו') יש בעיקר שני קווים – אנקורג' => פיירבנקס (עם עצירה בדנאלי) ואנקורג' => סוארד (עם עצירות באזור פורטג').
זאת בהחלט לא האופציה המהירה ביותר – רכבת מפיירבנקס לאנקורג' יכולה לקחת קרוב ליום שלם. מצד שני, הנופים על הכיפאק, הקרונות נוחים ובחלק מהם אפילו יש תקרה שקופה שלא תפספסו חס וחלילה חלקים מהנוף.
המחיר בהחלט לא זול – לדוגמא, נסיעה הלוך-חזור מאנקורג' לסוארד עולה 120 דולר, ונסיעה הלוך-חזור מאנקורג' לדנאלי עולה 234 דולר.
שימו לב שחברת הרכבת מוכרת גם כל מיני טיולים אחרים ולא רק ברכבת – סיורי מזחלות, רפטינג, שייט ועוד כל מיני דברים – שווה לבדוק את האתר שלהם כי לפעמים יש שם מחירים לא רעים.
בדרום-מזרח אלסקה יש עוד כמה קווי רכבת, וביניהם הקו המפורסם White Pass & Yukon Route שיוצא מהעיירה סקאגוויי ועובר בכמה מעברי הרים מרשימים.
שוב – הרכבת היא אולי אחת האטרקציות המרכזיות של אלסקה, אבל לא אמצעי תחבורה נוח. מצד שני, אם אתם חובבי רכבות (והרים), אז למה לא.
שאטלים (סוג של מונית שירות משודרגת)
הדבר הכי דומה לאוטובוסים באלסקה הוא קווי השירות שפועלים בין כמה ערים במהלך הקיץ. קהל היעד הוא בעיקר צעירים ותרמילאים שרוצים לחסוך, והקווים פועלים רק בין מרכזים תיירותיים כמו אנקורג', סוארד, דנאלי, פיירבנקס וכו'.
המחירים לא רעים – כמה עשרות דולרים לכל כיוון, הנסיעה בדר"כ די מהירה, ויש מקום לשים את המוצ'ילה.
* Parks Highway Express – אנקורג', דנאלי, סוארד, ואלדז ואפילו כמה מקומות ביוקון
* Alaska / Yukon Trails – בין אלסקה ליעדים ביוקון
* Alaska Transportation Group – למי שמחפש תחבורה לפני ואחרי קרוז; קווי שירות שמחברים בין וויטייר לאנקורג' או סוארד
קניית רכב
אם אתם מגיעים לאלסקה לזמן ארוך יחסית – נגיד, חודשיים שלושה – ואם יש לכם זמן ואנרגיה להעביר על חיפוש רכב מתאים ועל מכירה שלו בסוף הטיול, שווה לבדוק אפשרויות רכישת רכב. באלסקה אפשר למצוא די בקלות רכבים סבירים בסביבות ה-2,000 דולר, ורכבים לא רעים בכלל בסביבות ה-3,500 דולר ומעלה. ה-מקום לחפש רכב משומש הוא באתר Craigslist, המקבילה של שאר העולם לאתר הומלס או יד2. הפירסום הוא בחינם, אז זה גם המקום לפרסם את הרכב בסיום הטיול.
טיפ קטן: מי שחי באלסקה כל השנה יעדיף הרבה פעמים רכב 4X4 בגלל האחיזה הטובה יותר בשלג, וכתוצאה – אחד הרכבים הפופולריים ביותר הוא הסובארו סטיישן, שמגיע כמעט תמיד עם 4X4 או עם AWD. אלו בדרך כלל רכבים מצויינים, קל למצוא להם חלקי חילוף, הם שותים מעט מאוד דלק, ובגלל הפופולריות שלהם יהיה קל יחסית למכור אותם בסיום הטיול.
באנקורג' ובערים גדולות אחרות יש גם הרבה מאוד סוכנויות למכירת מכוניות, אבל אם אתם מחפשים משהו זול ויחסית איכותי, לא היינו בונים עליהם.