לוויתנים באלסקה – מה הסיכויים?
מטיילים רבים יוצאים לטיול לאלסקה במרדף אחרי החלום – לתפוס זנב של לוויתן לאור השקיעה. אז עד כמה אפשר לסמוך על העניין הזה? מישהו מתאם עם הלווייתנים?
בואו נגיד ככה: עדיין לא צצו עדויות לתיאום מוקדם, אבל בכמה מקומות באלסקה יש חברות שמפעילות סיורים לצפייה בלווייתנים ומתחייבות על החזר כספי ללקוחות שלא ראו לוויתן במהלך הסיור. חלקן פועלות כבר עשרות שנים, ועדיין לא היו צריכות מעולם לזכות אף אחד מהלקוחות.
אז על איזה סוגי לווייתנים אנחנו מדברים?
בעיקר (אבל לא רק) על אלו:
1לוויתן גדול סנפיר (Humpback whale): מבלה את חודשי הקיץ במים הקרירים והשקטים של אלסקה, בלהקות של עד עשרות פרטים ומגיע למשקל של עד עשרות טונות, מבין מיני הלוויתנים הגדולים ביותר שקיימים בים והנפוץ ביותר בדרום אלסקה.
2לוויתן קטלן (Orca, או Killer Whale): אחד היונקים האינטילגנטיים ביותר בטבע. חשיפה מפתיעה (לא מפתיעה אם אתם רואים ערוץ 8): הקטלן שייך למעשה למשפחת הדולפינים ולא הלוויתניים. ניתן לזיהוי מרחוק בזכות הצבע השחור הבולט שעל גבו ובגלל סנפיר הגב הגדול והבולט שנראה למרחוק (בטבע הסנפיר גבוה וזקוף, בשבי מקופל ושפוף. כן, גם זה היה בערוץ 8).
3לבנתן לבן (Beluga): לווייתן קטן יחסית, שאותו בדר"כ לא רואים בסיורים של צפייה בלווייתנים אלא בעיקר לאורך Cook Inlet מדרום לאנקורג'. מדובר על לוויתן חברותי שחי בלהקות גדולות ולצערנו נמצא בסכנת הכחדה, אם כי לאורך חופי אלסקה הוא עדיין לא נדיר במיוחד.
אחד המקומות הכי נגישים ונוחים לצפייה בחבר'ה האלו הוא במפרץ Turnagain, לאורך הכביש בין אנקורג' וגירדווד. לאורך הכביש יש מספר גדול של נקודות תצפית מסודרות, והבלוגות עוברים ממש קרוב לקו החוף, במהלך המרדפים שלהם אחרי להקות הסלמונים.
העונה הכי טובה כדי לראות אותם היא אוגוסט-ספטמבר, והם נראים קצת כמו גלים לבנים על המים, רק שבמקרה שלהם הגלים באים בלהקות והם לא קשורים לכיוון הרוח. אבל כמו שכל ילד באנקורג' יודע, הדרך הכי נוחה לזהות אותם היא לא להסתכל על המים אלא על נקודות העצירה שלאורך הכביש: אם יש שם הרבה מכוניות ואנשים שמסתכלים על המים ומתלהבים מהגלים הלבנים, כנראה שיש בלוגות באזור (והנה למדנו משהו חדש שלא היה בערוץ 8).
המקומות המומלצים שלנו לשייט צפייה בלוויתנים באלסקה
1 גוסטבוס: העיירה גוסטבוס יושבת לפתחו של אחד הפארקים המפורסמים ביותר של אלסקה, גליישר ביי (Glacier Bay). בתוך השמורה האניות פועלות תחת מגבלות נוקשות של מנהלת הפארק, ואסור להן להתקרב ללווייתנים מתחת לטווח מסוים. אבל הריכוזים הגדולים של הלווייתנים נמצאים טיפה מחוץ לשמורה, במקום שנקרא Point Adolphus.
חלק גדול מהתמונות של הלווייתנים שראיתם בנשיונל ג'אוגרפיק במשך השנים צולם כאן, ומעבר לכמויות הלווייתנים הגדולות יש כאן גם בעלי חיים ימיים רבים אחרים שנהנים משפע המזון – בעיקר אריות ים, אבל יש עוד כמה מינים אחרים. שיוטים לאזור יוצאים פעמיים ביום מגוסטבוס (אפשר להגיע מג'ונו בטיסה או במעבורת).
2 שמורת קינאי פיורדס: שמורת קינאי פיורדס (Kenai Fjords National Park) היא שמורה חופית שנמצאת מערבית לעיירה סוארד, בחלק הדרומי של חצי האי קינאי. מסוארד יוצאים שיוטים יומיים עם ספינות נוחות שנכנסות לעומק השמורה.
יש מגוון של שיוטים שהולכים לאזורים שונים בשמורה (הקצרים נמשכים 4 שעות, הארוכים ביותר 9), ובמהלך השייט נתקלים בלווייתנים לעתים קרובות מאוד.
בנוסף, זה אחד המקומות הטובים ביותר באלסקה לצפות בלווייתנים קטלנים, אם כי אחוזי ההצלחה במקרה הזה קצת יותר נמוכים. השיוטים כוללים ברוב המקרים גם ביקור בקרחונים המרשימים של האזור, וכמובן ארוחת צהריים.
3 ג'ונו: ג'ונו (Juneau) היא עיר הבירה של אלסקה ויושבת במרכזו של המעבר הפנימי המאופיין באיים רבים, מפרצים עוצרי נשימה ומים שקטים ועשירים בבעלי חיים.
השייט בג'ונו מתמקד בעיקר במפרצים הקרובים לעיר, תוך שימוש בסירה נוחה וקטנה יחסית על מנת לראות את הלווייתנים. אלו שיוטים קצת יותר המוניים (מותאמים לחברות השייט שעוצרות בג'ונו), אבל כל זמן שהם מספקים את הסחורה, למה להתקטנן.