ונקובר – העיר השלישית בגודלה בקנדה
ונקובר ממוקמת במחוז קולומביה הבריטית (British Columbia), בחוף הדרום מערבי. המטרופולין מונה כמעט כשניים וחצי מיליון תושבים, והעיר עצמה מונה אוכלוסיה של מעל 600,000 איש. העיר היא מרכז רב תרבותי מגוון, והיא מהווה בית למהגרים ממדינות רבות ובעיקר מהמזרח. רק לשם המחשה, פחות מחצי מהתושבים דוברי אנגלית כשפה ראשונה, ולעומת זאת בערך רבע מהתושבים דוברי סינית כשפה ראשונה.
ונקובר מככבת באופן קבוע בראש רשימות המדדים שונים לערים שנעים לחיות בהן (‘livable city’), כאשר איכות החיים נמדדת בפרמטרים כמו תשתיות, פשע נמוך, שירותי בריאות, סביבה, חינוך, תרבות ועוד. ואם כל הטוב הזה לא מספיק, העיר מציעה גם נופים נפלאים של חופים, הרים ויערות (ואפילו אתר סקי מצוין במרחק של כ-130 ק"מ מצפון), לצד גנים ופארקים עירוניים מטופחים היטב וכמובן גם שירותי תיירות נוחים.
קצת היסטוריה
ההיסטוריה הידועה של ההתיישבות בונקובר מתחילה לפני כשלוש אלפים שנים, אז היו קיימים במקום ישובים אבוריג'נים (וישנם אף ממצאים ארכיאולוגיים להתיישבות במקום לפני כתשעת אלפים שנים). האדם הלבן הגיע לאזור לראשונה בסוף המאה ה-18: הראשון היה בחור ספרדי בשם חוזה מריה נרווז ובערך שנה אחריו הגיע ג'ורג' ונקובר הבריטי (מסתבר שלא תמיד צריך להגיע ראשון).
בשנת 1861 הגיעה קבוצה גדולה של מתיישבים מארה"ב בעקבות הבהלה לזהב, וההתיישבות התבססה משמעותית יותר כעשרים שנה מאוחר יותר, עם השלמת בניית פסי הרכבת שהביאו לאזור אפשרויות מסחר, כלכלה ותושבים חדשים.
מזג האוויר בונקובר
מזג האוויר בונקובר הרבה יותר מתון בהשוואה לחלקים האחרים של קנדה. החודשים המומלצים לטיול הינם יולי עד ספטמבר, בהם ממוצע הטמפרטורות נע סביב 20 מעלות. לעומת זאת בחודשי החורף – ינואר עד מרץ, ממוצע הטמפרטורות הינו שתי מעלות בלבד. הקירבה לים ממתנת את הטמפ' ואין כמעט שלג (רק בהרים מחוץ לעיר), אבל יש תקופות ארוכות של גשמים (קלים בדר"כ) עם מזג אויר מעונן וערפילי.
ואחרי כל ההקדמה הזו – הנה קצת גיאוגרפיה והמלצות על מקומות לבקר בהם בעיר:
הרובע העסקי (Financial District)
כאן מתרוממים גורדי השחקים הגבוהים של העיר. הגבוה ביותר, אגב, הוא בניין ה-Living Shangri-La שגובהו 201 מ' (קצת יותר מהבניין העגול בעזריאלי). האתרים הבולטים באזור זה:
רחוב רובסון (Robson St)
המוקד התיירותי של מרכז העיר והגרסה המקומית לשדרה החמישית בניו יורק או לרח' אוקספורד הלונדוני. הרחוב משתרע מאצטדיון הפוטבול/כדורגל החדיש BC Place בקצהו הדרום-מזרחי, ועד סטנלי פארק בקצהו הצפון-מערבי. לאורכו תמצאו את כל המותגים הבינלאומיים המוכרים ואולי גם תתפתו לקנות כמה מזכרות קנדיות קיטשיות.
כמה מקומות בולטים לאורך הרחוב – הספרייה הציבורית של ונקובר (Vancouver Central Library), מרכז הקניות Pacific Centre (הקניון המרכזי של ונקובר), כיכר רובסון (Robson Square), מבנה השיש המרשים של גלריית האמנות של ונקובר (Vancouver Art Gallery), בניין בית המשפט המחוזי ושלוחה של אוניברסיטת בריטיש קולומביה. לחובבי המוזיקה הקלאסית – בקרבת מקום נמצא גם אולם הקונצרטים המפואר Orpheum Theatre, ביתה של התזמורת הסימפונית של ונקובר.
Canada Place
לחופה הצפוני של העיר הוקם ב-1983 מבנה יוצא דופן דמוי ספינת מפרש שנחשב מאז ועד היום לאחד מסמליה של העיר. מסביב לבניין טיילת ממנה נשקף נוף יפה לכיוון המפרץ והרי החוף. מכאן גם יוצאות ספינות הקרוזים הגדולות לאלסקה. בתוך הבניין מלבד מרכז כנסים, מרכז סחר, מלון וטרמינל הקרוזים, נמצאת אחת האטרקציות הידועות של ונקובר – FlyOver Canada. מדובר במסך היקפי ענק עליו מוקרן סרט עם מיטב נופי קנדה (ויש מה להראות), כאשר שורת המושבים זזה בהתאם לתזוזת המצלמה ויוצרת תחושה משכנעת ביותר של תעופה. אפקטים של רוח ורסס מים מוסיפים לתחושת הריאליזם.
אמנם החוויה קצרה למדי, תיירותית, לא זולה, והוידאו היה יכול להיות באיכות טובה יותר – אבל זה עדיין לגמרי שווה את זה אם אתם שואלים אותנו. על גג המבנה 10 צופרים שמשמיעים מדי יום ב-12 בצהריים (בצרימה קלה) את ארבעת התווים הראשונים של ההמנון הקנדי O Canada. ממול נמצא מרכז המבקרים העירוני (Vancouver Visitor Centre) שם ניתן להשיג אינפורמציה עדכנית על המתרחש בעיר ובסביבה.
רח' גראנוויל (Granville St)
מרכז חיי הלילה של ונקובר, ומקום טוב להסתנוור בו מכמויות אדירות של מנורות ניאון בלילות. כאן תמצאו ריכוז של מועדונים, תיאטראות ואולמות מופעים.
מוזיאון המדע (Science World)
עוד אחד מהמבנים הבולטים בעיר, עם כיפה גיאודזית מוכספת שמצטלמת היטב וגם מוארת יפה בלילה. מקום מצוין למשפחות ביום גשום, עם תצוגות אינטראקטיביות שמשתדלות מאד לקרב את הילדים לעניין עד כמה שאפשר. בנוסף, יש כאן גם קולנוע IMAX בו מוקרנים סרטי טבע. ממוקם קצת מחוץ למרכז העיר, בקצה המזרחי של מפרץ False Creek.
גסטאון (Gastown)
השכונה הוותיקה ביותר בונקובר נמצאת ממזרח ל-Downtown. היא צמחה סביב מסבאה יחידה שנוסדה ב-1867. השכונה עצמה מתאפיינת בארכיטקטורה ויקטוריאנית טיפוסית, ותמצאו בה חנויות בוטיק, גלריות, בארים אופנתיים ומסעדות נחשבות. האתרים הבולטים באזור זה:
Water St
הרח' הראשי של השכונה. שדרה מטופחת ולא ארוכה מדי שרוב התיירים בעיר מגיעים אליה בשלב כזה או אחר. בקצה המערבי של הרחוב נמצא שעון הקיטור המפורסם, ששורק את מנגינת Westminster Chime (אותה מנגינה שמנגנים פעמוני כנסיות) מדי רבע שעה. שתי עובדות מעניינות, סתם כדי להרוס קצת את הרומנטיקה: בניגוד למה שניתן לחשוב, לא מדובר בשעון כה עתיק – הוא נבנה ב-1977. בנוסף, רק מנגנון השריקה מופעל ע"י קיטור – המנוע של השעון עצמו הוא חשמלי (קיטור פשוט לא מספיק אמין כדי לשמור על שעה מדויקת). בכל אופן, עדיין מדובר במחזה חמוד מאד ששווה לחכות לו כמה דקות כמו תייר טוב ירושלים.
Vancouver Lookout
כמו כל עיר גדולה שמכבדת את עצמה, גם לונקובר יש מצפור שהוקם בראש גורד שחקים. הנוף הפנורמי של העיר והמפרץ מגובה של 169 מ' בהחלט יפה מאד, אבל צריך לציין שהבניין עצמו מיושן ומשרה אווירת אייטיז חזקה (במובן הפחות-טוב). כמו כן, התצפית היא דרך חלונות בלבד (אין אפשרות לצאת החוצה) – חוויה קצת יותר סטרילית מהרצוי. בקיצור – נחמד, אבל לא חובה.
צ'יינה טאון (Chinatown)
הרובע הסיני בעיר הוא השני בגודלו בצפון אמריקה (אחרי סאן-פרנסיסקו). נמצא ממזרח ל-Gastown, באזור שבין הרח' Hastings St מצפון ו-Expo Blvd מדרום. הרובע בדרך כלל שוקק חיים מהבוקר עד שעות אחה"צ, לאחר מכן הרחובות מתרוקנים. האתרים הבולטים הם:
השער הראשי (Millennium Gate)
נמצא במפגש הרחובות Pender ו-Taylor.
הגן הסיני (Dr. Sun Yat Sen Chinese Garden)
האטרקציה המרכזית בצ'יינה טאון, ואחד הגנים היפים בונקובר. חלק קטן פתוח בחינם, אבל כדי באמת להעריך את המקום יש לקנות כרטיסים ולהיכנס למתחם הסגור – סיור מודרך כלול בכרטיס.
מדרום למרכז העיר
האי גראנוויל (Granville Island)
למעשה חצי אי, שהיה בעבר אזור תעשייה מוזנח. בשנות ה-70 הוחלט להשקיע מיליונים בפיתוח השטח והסבתו למתחם קניות ובילוי, עם דגש על קולינריה. כיום הוא נחשב לאתר חובה בונקובר. האטרקציה המרכזית באזור היא השוק הציבורי (Granville Island Public Market) בו ניתן למצוא את השוק המקורה, ובו תוצרת חקלאית טרייה מרחבי בריטיש קולומביה לצד דוכני אוכל מכל הסוגים והמינים.
המקום נחשב לגן עדן עבור חובבי האוכל ולאחד השווקים המוצלחים בצפון אמריקה. בסוף הבניין יש מתחם הסעדה איכותי – טוב למי שלא מחפש להרכיב את הארוחה שלו בעצמו. האי ידוע גם במופעי הרחוב שלו, בתיאטראות ובפסטיבלים שמתקיימים בו מעת לעת. כדאי להתעדכן בלוח האירועים באתר האינטרנט של האי.
מטיילים עם ילדים? כדאי לשקול גם ביקור בשוק הילדים של גרנוויל או בפארק המים שנמצא בסמוך לו (פעיל בחודשים מאי-ספטמבר).
וטיפ אחרון – לחובבי הבירה ביניכם, כדאי לשקול ביקור במבשלת הבירה המקומית – לפרטים ר' כאן.
שכונת קיטסילאנו (Kitsilano)
השכונה החמודה הזו (ידועה גם כ-"Kits"), הייתה פעם מוקד היפים ידוע וכיום מאכלסת את מיטב הצעירים הבורגנים של ונקובר. היא מתאפיינת בבתים ויקטוריאניים מטופחים ושורה ארוכה של חנויות יוקרה, גלריות, בתי קפה ומסעדות איכותיות (מרוכזים בעיקר לאורך רח' W Broadway). רוב מוקדי העניין התיירותיים מצויים בפינה הצפון-מזרחית, ה-Kits Point.
פארק ואניר (Vanier Park)
עוד אחד מהפארקים היפים של ונקובר, עם נוף ראוי בהחלט לכיוון המפרץ ומרכז העיר. בחודשי הקיץ מתקיים כאן פסטיבל גדול בשם Bard on the Beach המוקדש למחזות שייקספיר, כולל מופעי זיקוקים בשבתות. כמו כן, בפארק נמצאים שלושה מוזיאונים נחמדים מאד: מוזיאון ונקובר (Museum of Vancouver), מרכז החלל ע"ש מקמילן (H.R. McMillan Space Centre) והמוזיאון הימי (Vancouver Maritime Museum).
קמפוס אוניברסיטת בריטיש קולומביה
הקמפוס נמצא בקצה המערבי של העיר, בהמשך לשכונת קיטסילאנו וידוע כאתר תיירות בעיקר בזכות שתי אטרקציות – מוזיאון האנתרופולוגיה (Museum of Anthropology) והגנים הבוטניים (UBC Botanical).
פארק המלכה אליזבת' (Queen Elizabeth Park)
פארק יפה מאד שנמצא בקו ישיר מדרום למרכז העיר, והוא שני רק לסטנלי פארק מבחינת כמות המבקרים השנתית. הפארק ממוקם על גבעת גרניט של 150 מ' (בעבר הרחוק מחצבה), מה שמאפשר תצפית מוצלחת לכיוון מרכז העיר, הרי החוף והמפרץ.
הנוף הפוטוגני הפך את הפארק לאתר מועדף עבור צילומי חתונה. בין נקודות העניין הבולטות בפארק תמצאו את חממת בלודל (Bloedel Floral Conservatory) שלצידה מזרקה מרובת סילונים המתהדרת בתאורה צבעונית מושקעת בלילה, ה-Arboretum (גן המתמקד במיני עצים שונים), גן המחצבה (Quarry Garden), גן הוורדים ופינת הציירים בה ניתן לראות ציירים מקומיים בפעולה.
מצפון למרכז העיר
פארק סטנלי (Stanley Park)
ה"סנטרל פארק" של ונקובר הוא אף גדול יותר ממקבילו הניו-יורקי, ומתפרש על יותר מ-1,000 דונם על פני חצי אי מיוער ברובו. בניגוד לפארקים עירוניים טיפוסיים, סטנלי פארק אינו מתוכנן מראש, והוא נהנה מהתערבות אנושית יחסית מינימלית, ששימרה את רוב היער שהיה קיים בסוף המאה ה-18 כאשר העיר נוסדה. יש בו יותר מחצי מיליון עצים, שכמה מהם בני מאות שנים ומגיעים לגבהים של יותר מ-70 מ'. היופי הטבעי הרב, מי המפרץ הרגועים שמקיפים את חצי האי והתשתיות הקנדיות המתוקתקות הופכות אותו לאחד הפארקים העירוניים המפורסמים והמוצלחים בעולם.
הכניסה לפארק בחינם ויש מקומות חנייה בשפע. הפארק עצמו מתאים לכל גיל וחובבי טבע עירוני ימצאו בו מפלט נעים ומהנה. במקום ניתן לשכור אופניים, לעשות סיבוב על כרכרות רתומות לסוסים (כיף גדול לילדודס) או סתם לשוטט ברגל בניחותא. ניתן להקציב למקום החל משעה של שיטוט ועד לשלוש-ארבע שעות במידה ורוצים לחקור את המקום לעומק או לתת לילדים להנות מקצת ירוק.
פארק הגשר התלוי קאפילאנו (Capilano Suspension Bridge)
גשר גדול ומרשים שתלוי 70 מ' מעל ערוץ נהר קאפילאנו. אורכו של הגשר 140 מ', והוא מוקף ביער גשם ממוזג יפהפה. הגשר כמובן בטוח ב-100%, אבל החוויה עשויה להיות מרתיעה עבור מי שמרגיש אי נוחות מהתנדנדות בגבהים. לצד הגשר עצמו ישנן אטרקציות נוספות כגון ה-Cliffwalk, שביל תלוי שמעוגן לצוק גרניט המשקיף על הנהר, כולל מרפסת עם רצפת זכוכית לחובבי הז'אנר ו-Treetops Adventures, טיילת של גשרי עץ הפרוסים בגובה צמרות העצים.
האקווריום של ונקובר (Vancouver Aquarium)
ממוקם בתוך פארק סטנלי ומציע תצוגות מושקעות המתמקדות בבע"ח המצויים לאורך חופי בריטיש קולומביה כגון כלבי ים, אריות ים, לוטרות, דולפינים ומינים רבים של דגים. כמו כן תמצאו כאן כרישים טרופיים, פינגווינים, מדוזות יפהפיות ואפילו עצלנים. במקום ישנו גם קולנוע המציג סרט תלת-ממדי המשלב אפקטים של ריח ומגע (4D). לאורך היום עורכים המטפלים במקום שיחות הסבר מעניינות (לעתים מלוות בהאכלת החיות), וכדאי להתעדכן בלוח האירועים עם ההגעה.
ועוד כמה המלצות לסיום
Vancouver Seawall
ונקובר מתהדרת במסלול (The Seawall in Vancouver) שנמתח כולו לאורך קו החוף ומוקדש להולכי רגל, רוכבי אופניים ופעילות פנאי – זהו המסלול הארוך מסוגו בעולם שאינו נקטע באמצע בשום מקום ובשום צורה. סך כל המסלול 28 ק"מ ובחלקו הוא עובר בפארק סטנלי המפורסם (כ-9 ק"מ). במידה ויש לכם רגע פנוי מומלץ בחום להגיע ולהנות מאווירת הפנאי שהמקום מציע.
שוק הדגים בסטיבסטון (Steveston)
סטיבסטון היא עיירת דייגים שקטה וחביבה שנמצאת לא רחוק משדה התעופה של ונקובר, בקצה הדרומי של Richmond. המרכז התיירותי של המקום הוא ה-Fisherman’s Wharf, אזור של מסעדות, משאיות אוכל וחנויות מזכרות, שמאחוריו מזח עם שוק דגים – כיף גדול לחובבי הז'אנר. כמו כן, בצמוד נמצא מפעל שימורים היסטורי שהיה הגדול מסוגו בבריטיש קולומביה – כיום מוזיאון מושקע. פעילות אחרת המוצעת פה היא שייט לצפייה בלווייתנים (אם תזמינו מראש, החברות המקומיות יאספו אתכם מהמלון במרכז העיר).
וגם: הצד הפחות יפה של ונקובר
באופן כללי, ונקובר היא עיר בטוחה שנעים להסתובב בה. אבל, כמו בכל עיר גדולה, גם כאן ישנו אזור לא סימפטי שרוב התיירים ירצו להימנע ממנו. מדובר ברובע הקרוי Downtown Eastside, כאשר הקטע הבעייתי נמצא לאורך הרחובות Hastings ו-Cordova, בקטע שבין רח' Jackson Ave ממזרח ו-Cambie ממערב. מכיוון שמדובר בקטע שנמצא ממש בין Gastown ו-Chinatown, מדובר בקטע שתיירים רבים מגיעים אליו בטעות. המקומיים יגידו לכם שלא באמת מדובר באזור שמסוכן ללכת בו באמצע היום, אבל יש לדעת כי בהחלט תראו שם חסרי בית, משתמשי סמים וקבצנים רבים במצב מכמיר לב. אם ברצונכם ללכת ברגל מ-Chinatown אל Gastown או ההיפך, אולי תעדיפו לחזור מזרחה לכיוון המרכז כדי לעקוף את האזור הבעייתי, או לקחת מונית.